Τα παραμύθια και οι δημιουργοί τους

ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΝΕΑ! Το βιβλίο "ΘΡΥΛΟΙ ΚΑΙ ΞΩΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ" βραβεύτηκε από τη Νεανική Βιβλιοθήκη του Μονάχου ως ένα από τα 200 κορυφαία βιβλία του κόσμου για παιδιά για το 2014.

Ο κατάλογος παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες στο Διεθνές Φεστιβάλ Βιβλίου στη Φρανκφούρτη. Ο «Αυλητής και ο Παππουλάνθρωπος» αναδεικνύεται πλέον ως μια ιδιαίτερη, σύγχρονη δημιουργία με διεθνή εμβέλεια καθώς και το πρώτο βιβλίο της σειράς, «Μαγεμένες Ιστορίες από τη Λέσβο και τη Λήμνο» είχε τύχει της ίδιας διάκρισης το 2011.

Το σκεπτικό της διάκρισης του βιβλίου αναφέρει : «Πρόκειται για μια αυθεντική συλλογή που πραγματεύεται εκ νέου μοτίβα από λαϊκούς θρύλους και παραμύθια. Τα οχτώ μεταμοντέρνα παραμύθια που περιλαμβάνονται στον τόμο απηχούν στην συμβολιστική και στην μουσικότητα των λαϊκών παραδόσεων των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Ταυτόχρονα, αξίες όπως η ανεκτικότητα, η αγάπη για τη φύση και η αδελφοσύνη ανανεώνονται. Παράξενα πλάσματα όπως ο γέρο Νοτιάς, ο θυμωμένος Πλάτανος και οι Φαλακροί Τσαγκάρηδες που Φυτρώνουν στα Δέντρα συντροφεύουν αναγνώστες κάθε ηλικίας σε ένα ταξίδι όπου γνώριμα στοιχεία από το παρελθόν και το παρόν αλληλεπιδρούν και μπλέκονται με έναν τρόπο μυστηριώδη.

Ο Κώστας Ζαφειρίου και ο Γιώργος Τυρίκος-Εργάς, γνωρίζοντας καλά τη Λήμνο και τη Λέσβο εισάγουν ιδιωματικά στοιχεία στην αφήγηση με μαεστρικό τρόπο κάνοντάς την ακόμα πιο διασκεδαστική. Ο αναγνώστης μένει με την επιθυμία να θέλει να εξερευνήσει περαιτέρω την παράδοση πίσω από τις ιστορίες τους. Η ζωντανή εικονογράφηση των Κατερίνα Βερούτσου και Έλλης Μαρδά συντροφεύουν το κείμενο.»

______________________________

Το καλοκαίρι του 2010 κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της σειράς «Αυλητής και Παππουλάνθρωπος», οι Μαγεμένες ιστορίες απ’ τη Λέσβο και τη Λήμνο. Ο ντελικανής Αυλητής και ο αινιγματικός Παππουλάνθρωπος συναντήθηκαν τότε για πρώτη φορά για να μας διηγηθούν ιστορίες για τους παράφωνους Μυλομούκουλους, τον αχάριστο ξυλοκόπο και τη γεναιόδωρη αρκούδα, τον κυρ-Κούνελο και τον Ποντικό, τον γίγαντα Κούκωνα του Μούδρου και άλλα τόσα μαγικά πλάσματα.

Το βιβλίο συνοδεύεται από cd, όπου οι ιστορίες ζωντανεύουν με την αφήγηση από τους παραμυθάδες και από τη μουσική με παραδοσιακά όργανα.

  • Το 2011 το βιβλίο συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο «White Ravens», της Διεθνούς Νεανικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου, ανάμεσα στα 10 σπουδαιότερα έργα της ελληνικής παιδικής βιβλιογραφίας και τα 250 καλύτερα παιδικά βιβλία παγκοσμίως.

Ο κατάλογος «White Ravens» εκδίδεται από τη Διεθνή Νεανική Βιβλιοθήκη του Μονάχου, τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη νεανική βιβλιοθήκη στον κόσμο. Κάθε χρόνο, ειδικοί λέκτορες συνεργάτες της Βιβλιοθήκης, στα χέρια των οποίων φτάνουν χιλιάδες βιβλία από όλο τον κόσμο, ξεχωρίζουν τα 250 καλύτερα βιβλία από αυτά, με ξεχωριστή σημασία όσον αφορά στην κουλτούρα που μεταφέρουν. Τα τελευταία περιλαμβάνονται τελικά στον ετήσιο κατάλογο του ιδρύματος και θεωρείται πως τους αξίζει ιδιαίτερη σημασία και το ενδιαφέρον του κοινού, εξ αιτίας του διεθνούς μηνύματος του οποίου είναι φορείς ή του καινοτόμου καλλιτεχνικού ύφους και σχεδιασμού τους.

 

  • Φέτος, μετά από 4 σχεδόν χρόνια, οι εμπνευστές του πρώτου εκείνου βιβλίου μάς χαρίζουν ένα νέο βιβλίο, το «Θρύλοι και Ξωτικά του Αιγαίου».

Στις 8 ιστορίες του πρωταγωνιστούν τα στοιχειωμένα κονσερβοκούτια, ο Αχόρταγος, ο Γερο-Πλάτανος, ο Διαβολάκος και η Καλόγρια Θεοκτίστη, Ο Καταραμένος και πολλα άλλα περίεργα πλάσματα!

 Και πραγματικά… πού ακούστηκε μια καλόγρια να κάνει ορειβασία και μάλιστα να έχει γίνει φίλη ενός διαβολάκου; Πώς γίνεται ένας στρατός από κονσερβοκούτια να πολεμάει γενναία τον κυρ-Νοτιά; Γιατί θύμωσε ο γερο-Πλάτανος; Όλα αυτά, στις σελίδες του βιβλίου…

  • Οι συγγραφείς σημειώνουν για τα βιβλία τους:

«Ό,τι ανέδειξε το πρώτο βιβλίο, προσπαθούμε να το αγγίξουμε ξανά αυτήν τη φορά με μεγαλύτερη συνέπεια». Ρατσισμός, οικολογικά προβλήματα, η έλλειψη αλληλεγγύης στη σύγχρονη Ελλάδα, η μεταξύ μας αποξένωση και η αφύπνιση του φασισμού. Μέσα από μοτίβα και τρόπους που γνωρίσαμε κοντά σε παραδοσιακούς αφηγητές από όλο το Αιγαίο, προσπαθούμε να πραγματευτούμε αυτά τα θέματα με νέους τρόπους, έχοντας στη φαρέτρα μας βέλη γνώριμα, όπλα-λέξεις, όπλα-σύμβολα που αποτελούν την ίδια μας την ταυτότητα.»

 

Οι συγγραφείς-παραμυθάδες

Ο Γιώργος Τυρίκος Εργάς ή αλλιώς Παππουλάνθρωπος γεννήθηκε το 1982 στην Κάλυμνο. Ακολουθεί τα λογοτεχνικά χνάρια του φανταστικού γράφοντας από μικρός και σπουδάζοντας σε διάφορα πανεπιστήμια του κόσμου.  Κλασική Φιλολογία και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Αιγυπτιακά Ιερογλυφικά ( ΗΠΑ, Notre Dame), Ασσυριολογία (Σορβόννη Paris-I) και Συγκριτική Γραμματολογία (Sorbonne Nouvelle – Paris-III). Στη διδακτορική του διατριβή (Λαογραφία, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) ασχολείται με την λαϊκή προφορική παράδοση γύρω από τα στοιχειά και τους στοιχειωμένους τόπους της ιδιαίτερής του πατρίδας.

Αρθρογραφεί σε διάφορα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα και έχει εκδώσει διάφορα βιβλία μεταξύ των οποίων, “Οι Μίνες του Θαβώρ : 12 διηγήματα του φανταστικού” (εκδόσεις Αιολίδα), “Του Ψυχού”, ποιητική συλλογή σε ελληνικά αγγλικά και τούρκικα, από τις ίδιες εκδόσεις καθώς και την “Καινούρια Διαθήκη του Σμου”, (εκδόσεις Πατάκη) ένα από τα πρώτα σύγχρονα μυθιστορήματα του φανταστικού που βασίζεται σε  θρυλούμενα της νεοελληνικής λαϊκής λογοπλασίας. Μέσα σε αυτήν την πορεία γεννήθηκε και πρώτο μέρος της σειράς “Αυλητής και Παππουλάνθρωπος” (με τον Κ. Ζαφειρίου), οι "Μαγεμένες Ιστορίες απ' τη Λέσβο και τη Λήμνο" το οποίο διακρίθηκε στον κατάλογο White Ravens της διεθνούς βιβλιοθήκης του Μονάχου ανάμεσα στα σπουδαιότερα παιδικά βιβλία παγκοσμίως για το 2011 ενώ το κείμενο του ,“Αγία” διακρίθηκε στον πανελλήνιο διαγωνισμό φανταστικού διηγήματος 2013 που διοργάνωσαν οι εκδόσεις Ars Nocturna και το λογοτεχνικό περιοδικό diavasame.gr. Από το 2008 είναι αντιπρόεδρος της Μ.Κ.Ο. “Αγκαλιά” για την περίθαλψη και στήριξη των προσφύγων. Ασχολείται ερασιτεχνικά με την ζωγραφική έχοντας δυο ατομικές και αρκετές συλλογικές εκθέσεις στο ενεργητικό του, την μουσική, (κρητική λύρα και τα πνευστά των Δωδεκανήσων) και με το ψάρεμα, ατέλειωτες ώρες  μέσα στη νύχτα (εμ...αυτό το τελευταίο όχι με ιδιαίτερη επιτυχία...)

Βρείτε τον στο facebook ως ''Γιώργος Τυρίκος-Εργάς''

Επικοινωνήστε μαζί του και στο tyrikos@hotmail.com

 

Ο Κώστας Ζαφειρίου είναι γνωστός (ανάλογα με την εκάστοτε διάσταση που βρίσκεται κάθε φορά) ως Κύριος Γουτ ή Μενεστρέλ του Μιραβάλ ή ως Αυλητής ή πάλι απλά ως Κώστας Ζαφειρίου. Όταν δεν τσακώνεται με τις πολλαπλές του προσωπικότητες, του αρέσει να ρεμβάζει στο νησί της Λήμνου. Παρ' όλο που έχει σπουδάσει Διοίκηση Τουριστικών Επιχ/ων στην Πάτρα, το μεγαλύτερο μέρος της μέρας είναι μουσικός. Το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας όμως είναι συγγραφέας.

Έχει γράψει αρκετά βιβλία για παιδιά και όχι μόνο, όπως "Τα Παραμύθια για την Αιθάλεια" (Αθήνα 2004) και την εφηβική σειρά φαντασίας "Τα Χρονικά της Αντάκρης" (Βιβλίο Πρώτο: Η Μάγισσα του Μπιλθόρ, εκδ. Μίνωας 2009, Βιβλίο Δεύτερο: Οι Γιοι της Αριζάν, υπό έκδοση). Το 2010 έγραψε (μαζί με τον Γιώργο Τυρίκο-Εργά), το βιβλίο ''Αυλητής και Παππουλάνθρωπος: Μαγεμένες Ιστορίες απ' τη Λέσβο και τη Λήμνο'', το οποίο εκδόθηκε απ' τις εκδόσεις Αιολίδα και διακρίθηκε απ' τη Νεανική Βιβλιοθήκη του Μονάχου, ανάμεσα στα 250 σπουδαιότερα βιβλία του κόσμου για το 2011(Διάκριση στον κατάλογο White Ravens). Το 2012 κυκλοφόρησε απ' τις εκδόσεις Καλέντη, το βιβλίο του ''Ο Αστέρης το νεαρό αστέρι'', ένα παραμύθι σε ρίμα με θέμα την αστρονομία. Μετά την επιτυχία της σειράς Αυλητής και Παππουλάνθρωπος, συνυπέγραψε και το δεύτερο βιβλίο της σειράς ''Θρύλοι και Ξωτικά του Αιγαίου'' εκδ. Αιολίδα 2013. Απ' το 2008 ζει και εργάζεται στη Λήμνο, όπου εμφανίζεται συχνά σε μικρές και μεγάλες μουσικές συναυλίες, αρθρογραφεί στην εφημερίδα Λημνιακός Λόγος και σε διάφορα ηλεκτρονικά sites, διαβάζει βιβλία άλλων, γράφει βιβλία δικά του, καλλιεργεί αμπέλια κοιτάζει καμιά φορά το νυχτερινό ουρανό με τα τηλεσκόπιά του και παίζει επιτραπέζια παιχνίδια με περίπλοκους κανόνες. Ήταν 29 ετών, 10 μηνών, 24 ημερών, 57 λεπών και 35 δευτερολέπτων (τη στιγμή που γράφτηκε αυτό)

Βρείτε τον στο facebook ως ''Kostas Zafeiriou''

Επικοινωνήστε μαζί του και στο menestreldemiraval@hotmail.com


Οι εικονογράφοι των Μαγεμένων Ιστοριών απ' τη Λέσβο και τη Λήμνο

Η Ντανιέλα Σταματιάδη είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας και ασχολείται επαγγελματικά με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων από το 2000.Έχει φιλοτεχνήσει πάνω από 70 βιβλία μέχρι τώρα, ενώ παράλληλα ασχολείται με την ζωγραφική και διδάσκει σε ιδιωτικά ΙΕΚ.

Το 2010 τιμήθηκε με βραβείο εικονογράφησης απο τον Κύκλο του Παιδικού Βιβλίου

 

Ο Βασίλης Γρίβας ζει και εργάζεται στην Αθήνα,ως εικονογράφος Παιδικών βιβλίων. Παραλληλα με την εικονογράφηση παιδικών  βιβλίων και εντύπων,ασχολείται και επαγγελματικά με την ζωγραφική. Εχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις,και εχει κάνει δυο ατομικές. Εχει συνεργαστεί με πολλούς Εκδοτικούς οίκους,και εχει εικονογραφήσει πάνω απο εκατό  παιδικά βιβλία. Ενα απ΄ αυτά είναι και ο αυλητής και παππουλάνθρωπος,που αφιερώνει τις ζωγραφιές του βιβλίου στην Κατερίνα Βερούτσου,για την φιλία της και το ενδιαφέρον της,στα δύσκολα και στα όμορφα.

Οι εικονογράφοι των Θρύλων και Ξωτικών του Αιγαίου

Η Κατερίνα Βερούτσου γεννήθηκε το 1957 στην Πάτρα. Μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α. και στο Μόντρεαλ του Καναδά. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ (Concordia, University of Montreal). Από το 1982 ζει μόνιμα στην Αθήνα. Εργάζεται κυρίως ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων και έχει συνεργαστεί με πολλούς εκδοτικούς οίκους. Έχει εικονογραφήσει πάνω από 100 παιδικά βιβλία. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα με την εικονογράφηση βιβλίων και άλλων εντύπων, έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με τη φωτογραφία, τη ζωγραφική και τη ζωγραφική σκηνικών για την τηλεόραση. Το 2009 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης και προτάθηκε για την τιμητική πλακέτα της ΙΒΒΥ. Το 2011 έλαβε το βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για την καλύτερη συνεργασία συγγραφέα και εικονογράφου στο βιβλίο “Το ταλέντο του ήλιου”.

Η Έλλη Μαρδά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μυτιλήνη. Σπούδασε στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τελείωσε το μεταπτυχιακό της στη Γραφιστική στο Royal Melbourne Institute of Technology. Zει και εργάζεται στη Μελβούρνη τα τελευταία τρία χρόνια. Ασχολείται επαγγελματικά με τη γραφιστική, την εικονογράφηση, την τυπογραφία και την καλλιγραφία.